26 december 2013

Julens bokskörd


Ser fram emot att börja med julläsningen! Än så länge håller jag på med Therése Söderlinds Vägen mot bålberget (är oerhört förtjust i berättarstrukturen) och vill ha den utläst innan jag påbörjar något nytt. Småläser även i André Gides Falskmyntarna som det nästan känns som en tradition att göra då jag alltid läser den innan jul ända sedan Titti rekommenderade den för två år sedan.
Och så julläsningen. Lidija Zinojeva-Annibals De trettiotre vidundren & Ett tragiskt menageri har jag velat läsa nästan ända sedan den kom ut på svenska, så det ska bli väldigt roligt att äntligen ha den i handen. Lorenza Foscinis Prousts Overcoat åkte upp på önskelistan efter Carolines lovord.

William Goldings Rites of Passage är ett alldeles oväntat fynd för mig; för någon månad sedan började jag fundera på detta med litterära priser, det var nog i samband med att Hilary Mantel fick Booker-priset för sin uppföljare om Thomas Cromwell, och jag började alltså tänka på detta med priser, vilka som får dem, och när det gäller utmärkelser för specifika böcker, vad böckerna handlar om. Jag började då särskilt fundera på Booker-priset, t ex hur ser fördelningen mellan manliga och kvinnliga pristagare ut? Vad har böckerna för teman (om de har ett identifierbart tema?). Är huvudpersonerna av manligt eller kvinnligt kön (om det finns klart identifierbara huvudpersoner). Och så vidare. Jag kom faktiskt så långt att jag gjorde upp en lista på författare, kön, året då priset mottogs, och för vilken bok, bokens huvudkaraktärer. Det bästa vore ju naturligtvis att kunna läsa alla böcker och så göra en bedömning, men nu hade jag bara översikter att gå på. Jag hann fram till 70-talet ungefär, med för det mesta god jämställdhet mellan antalet manliga och kvinnliga pristagare - bland böckernas huvudpersoner (de gånger de gick att urskilja) kunde en mansdominans ses, men projektet avbröts i och med att jag förlorade mig bland alla intressanta, och förmodligen bortglömda böcker som fått pris. Jag kollade också upp andra böcker av de pristagande författarna. Så upptäckte jag till exempel Penelope Fitzgeralds The Blue Flower, en historisk fantasi om Novalis ungdomsår, samt då William Goldings Rites of Passage.

Näst i tur på bilden är Zolas Nana, som också hör till de böcker jag velat läsa ett tag, men aldrig kommit mig för att göra, och detsamma gäller Moby Dick som jag bestämde mig att läsa efter underbara Moby Dick Big Read.

Och så slutligen Jean Genets Rosenmiraklet, för den ljuvliga titelns och omslagets skull - och så slår man upp en sida på måfå och möts av språket, och får svindel...

24 december 2013

God Jul!


Bloggen har som ni ser legat i träda en  längre tid, trots att jag har både bok- och filmupplevelser att dela med mig av. Men det får komma längre fram, tills dess önskar jag alla en God Jul!