16 juni 2010

Much ado about books...

Hej, vet ni vad. Det är ohälsosamt sent och jag vet att det är jättedåligt att sitta uppe vid datorn såhär på natten, och jag skall snart gå och lägga mig. Men jag bara måste skriva ner vilka underbara bokinköp jag gjort! Jag var och besökte det lokala antikvariatet för någon dag sedan och såg att La Collier de la Reine fortfarande fanns kvar! Den hade jag tänkt köpa redan förra sommaren. Detta är alltså fortsättningen på Mémoires d'un médecin (obs! Allt i ungersk översättning alltså, men jag använder originaltitlarna här då ingen av dem finns översatt till svenska) - verket som hela mitt Dumas-beroende började med. Eftersom jag inte är något fan av deckare och liknande så har jag inte upplevt den här känslan sedan tiden då jag läste Harry Potter - att bara sitta och läsa och läsa för att det är så spännande. Det är alltså fråga om äventyrsromaner som utspelar sig på 1700-talet, kring franska revolutionen. Jag köpte också de resterande delarna ur denna serie, utom La Comtesse de Charny som irriterande nog inte finns att få längre. Någonstans. I alla fall enligt sidor på Internet.

Och visst, ibland finns det lite halvpinsamt romantiska beskrivningar & dylikt i dessa böcker men -- jag gillar Dumas. Jag kan se honom framför mig -- en man med en oupphörlig fascination för sitt lands historia och en stor fantasi och med en... stor lust att skriva äventyrsromaner.

Fast jag läste förresten på Wikipedia att han ofta använde sig av spökskrivare, exempelvis till Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna! Eller alltså, spökskrivaren kom på handlingen och Dumas utvecklade den sedan med detaljer, samtal, avslutande delar. Men ändå. Ungefär samma känsla som när man får reda på att 70% av en favoritrenässansskulptörs verk var gjorda av hans elever. Men detta ett sidospår (fast en sista sak här -- visste ni att Dumas fars mormor var en svart slavinna? Och att han fick kämpa en del just på grund av sitt ursprung? Och att just det här också färgade eftervärldens (då rasistiska) syn på honom?).

Okej, men jag infogar en bild på Dumas, bara för att;


Sedan hittade jag också Ulysses av James Joyce på samma antikvariat. På ungerska då. Så jag köpte den också, för jag insåg för en tid sedan att den nog skulle bli för svår på engelska, och så är den här utgåvan mycket lätthanterligare än bibliotekets feta och gamla svenska exemplar därhemma. Och sedan (fast det här var i en bokhandel) köpte jag John Fowles The French Lieutenant's Woman, än en gång på ungerska då. Jag blev så glad! För den har jag inte heller vågat ta mig an på engelska, och det finns inga nya utgåvor av den på svenska och så är bibliotekets exemplar så gammalt och... ja, ni ser vartåt det barkar. Och på det ännu två små böcker av William Somerset Maugham, Beer and Pretzel och Theatre (den senare har filmatiserats som Being Julia! Älskar den filmen). De här sista två köpen var kanske lite väl lättsinniga, jag har aldrig läst något av Maugham, men har varit lite nyfiken på honom ett tag. Men vi får se hur han är.

Okej, nu slutar jag. Väldigt långt inlägg detta. Och Godnatt.

2 kommentarer:

  1. Fint att hitta hit!

    Jag har inställningen att allt går att hitta på det stora internet, La Comtesse de Charny t.ex. här: http://www.amazon.fr/s/ref=nb_sb_noss?__mk_fr_FR=%C5M%C5Z%D5%D1&url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=La+Comtesse+de+Charny&x=0&y=0. Klickar du dig runt och vidare och djupt i amazonrymden, hittar du den säkert begagnad för en mycket liten slant (förutsatt skeppar de utanför Frankrikes gränser).

    Hsh, lär återkomma hit när har jag mer tid, särskilt som gillar du Sapfo! Har länge tänkt skriva hyllande inlägg om hennes poesi.

    SvaraRadera
  2. interweaves: Tackar för länken, dock är jag rädd att jag inte riktigt är beredd att ta mig an den på franska ännu :) Jag var nog lite otydlig, det jag menade var att den ungerska översättningen inte står att finna någonstans. Får nog ta och läsa den på engelska till slut.

    Återkom gärna! :) Och jo, Sapfo! En juvel. Hennes fragment är oupphörligt fängslande.

    SvaraRadera