24 december 2014

God Jul och förklarande omständigheter



God Jul, kära läsare! Min frånvaro på bloggen har ej varit frivillig, utan till följd av ett virus på bloggen som jag inte riktigt lyckats komma underfund med hur jag ska få bort. Nu verkar den dock ha försvunnit helt av sig själv, lagom till jul, så någon medkänsla hade den. Men mitt projekt med 1700-tals månadsbilderna havererade som en konsekvens, jag tänkte göra ett inlägg senare där jag lägger upp resterande, de är för stiliga för att ligga kvar bland utkast.

Mitt i framtidsängslan och uppsatstider är jag hemma hos familjen med goda böcker, goda filmer och Bachs juloratorium. Jag hoppas att även ni har en trivsam tid den här delen av året!

24 augusti 2014

Intåg i augusti månad

Källa
Intåg i augusti månad, vad säger man, bättre sent än aldrig....?!
Vädret har kylts ner, mörkare klänningar med lite fler lager tas fram, och nog hinner man fylla på sin masklåda och promenera ut till ägornas utkanter och fiska lite för nöjes skull!

För min del är sommarjobbet slut och sommarlovets sista dagar här, som jag utnyttjar genom att läsa uppföljaren till Kristina Sandbergs Att föda ett barn, den fantastiska Sörja för de sina, som, om möjligt, är ännu bättre (!) än första boken.

18 juli 2014

Intåg i juli månad samt tips- och länkfest

Källa
Ljuva juli månad, då man kan ströva i sin petit trianon-liknande (?) trädgård, insupa blommornas söta dofter, utrustad och beredd med parasoll och solfjäder mot eventuel värmebölja.

Som jag försummat denna stackars blogg igen! Och intågen, som helt fallit ur minnet. Men det är väl så det går, när man har sommarlov och sommarjobb om vartannat, för att inte tala om flytt från korridorsrum till trevlig lägenhet som man kommer att dela med kär vän och kär syster! Och händelsen att ha fått vara provpublik och träffa Suzanne Osten (!!) som kommit till Åland för att göra opera om "rätt kön", historien om föglökvinnan Maria Johansdotter som antar identiteten Magnus Johansson för att bli fri och få sjunga, bli sedd som människa. Operan heter MagnusMaria och kommer att åka på turné, och spelas även på Folkoperan, så gå och se den ni som kan!

Jag har dessutom upptäckt en alldeles underbar författare som hädanefter har fått en bergfast plats i mitt hjärna - Frances Hardinge. Hon skriver alldeles fantasiska barn/ungdomsböcker där hon bygger underbara, egna världar, diskuterar könsroller, klassamhällen, demokrati och whatnot med underbara karaktärer, humor, charm och ett alldeles bedårande kreativt och "witty" språk! Jag har hittills läst Fly by Night, Twilight Robbery och Cuckoo Song och är precis i färd med att läsa Gullstruck Island, och kan varmt rekommendera samtliga. Som hon själv ska ha beskrivit sina böcker på London Young Adult Literature Convention: "Coming of age stories with revolutionary tendencies" vilket är en väldigt passande beskrivning (jag kan förresten inte sluta rekommendera den länkade bloggen!). Så läs, läs, läs om ni inte gjort det än!

Och för att gå över till filmiska hänförelser, så har jag upptäckt en ny favorit där med, nämligen serien Penny Dreadful. ÄLSKAR den. Trots att jag i början inte direkt vanns över av generösa mängden gore och skräckelement, men oj vad den blir bra sedan! Alla referenser till 1700-tals och 1800-tals fiktion! Manliga karaktärer som tillåts gråta och visa sårbarhet utan att det görs något märkvärdigt av det! Mysterierna, handlingen, de många trådarna, den totala oförutsägbarheten! Och Eva Green. Jag när en djup crush på den kvinnan. I alla fall som miss Vanessa Ives. Åh!
(Behöver jag ens säga att jag kommer att brottas med evighetslånga abstinensbesvär fram till starten på säsong två i januari?).

Så, detta var en presentation av min personliga högt hållna guldgruva för tillfället i bok- och serieväg. Varsågod att frossa.

6 juni 2014

Intåg i juni månad samt uppdatering

Källa

Intåg i juni månad! Månaden då man tar på sig sina sommarkläder, njuter friluftsliv samt har tid över för att filosofera kring livets stora frågor.


Sista delen av terminen har varit mer än lovligt hektisk detta år, därför har jag inte kunnat fördjupa mig i böcker och filmer eller musik så mycket som jag skulle ha önskat, än mindre uppbåda tid & lust för att tipsa och skriva inlägg om dem. Men nu, med första året på vägen mot bibliotekarieyrket avklarat, pustar jag ut, inväntar sommarjobb och -lov, då jag förhoppningsvis kommer att kunna ägna mig mer åt mina favoritsysselsättningar, samt bli mer aktiv på bloggen. Min plan att över sommaren är att läsa ut The Dream Thieves (del två av den underbara The Raven Boy Cycle av Maggie Stiefvater), läsa John Williams omtalade Stoner, bekanta mig med Borges, läsa om Philip Pullmans His Dark Materials (en förhoppning jag redan närde förra sommaren, sedan jag köpt den finaste utgåvan någonsin för syftet), läsa mer av den underbara Frances Hardinge, läsa något av Margaret Atwood (The Blind Assassin t ex verkar lockande), Susan Chois My Education intresserar också, för att inte tala om begäret att botanisera bland det fantastiska förlaget Persephone Books utgivning. Vidare lockar även David Leavitts While England Sleeps, samt Thomas Pynchons Mason & Dixon, som jag fortfarande inte läst, och vars charmerande, lekfulla imitation av 1700-talets engelska i de utdrag jag läst fortfarande begeistrar mig.
Men listan kan naturligtvis göras så mycket längre... (nota bene, inga födelsedagsböcker medräknade än).

Jag lämnar er med The Swingle Singers.

8 maj 2014

Intåg i maj månad

Källa

Som vanligt en smula sent, men här har vi det. Intåg i min födelsemånad. Det är nu man kan ta på sig sin favoritklänning, öppna fönstren, släppa in vårluften och beundra utsikten med en nyutkommen bok till hands. Och kappan mot kyligare vindar kan med fördel lämnas kvar på sin krok.

Inte relaterat till månaden, men jag tänkte bjuda på några tips; min nyfunna kärlek till ungdomslitteratur är i full blomstring och jag har precis upptäckt den underbara Maggie Stiefvater, mer specifikt hennes The Raven Boys och fortsättningen The Dream Thieves (fler böcker är på väg). Vill man ha ett ljuvligt och uttrycksfullt språk, samt de finaste små resonemangen kring klass och privilegier och oerhört älskvärda karaktärer ska man läsa dem. På filmfronten kan jag rekommendera den alldeles nya och fascinerande The Double (2013) (efter Dostojevskijs roman Dubbelgångaren), samt Ulrich Seidls oerhört svarta men ack så uppslitande och tänkvärda (jag går så långt som att kalla dem nyttiga!*) Paradies-trilogi, där alla tre filmer kan sägas behandla maktrelationer, i vilka kontexter de uppstår, på vilket sätt, dess offer och utövare.

*Och med nyttig menar jag på samma sätt som De välvilliga. Den typen av nyttighet. Katharsis. Inre rening genom att inte kunna värja sig mot det helvete som världen är och när någon lyckas fånga det på film, eller i en bok, fullständigt osentimentalt.

13 april 2014

Intåg i april månad

Källa

I april månad kan man äntligen ta på sig sina bästa blåa skor och lämna huset för sin dekorativa trädgård och lukta på blommor. Paraplyet får följa med för säkerhets skull.



5 mars 2014

Läs

Anne Carsons diktroman Makens skönhet! Knep den på årets bokrea och den är alldeles, alldeles fantastisk!

Intåg i mars månad

Källa

Ett litet sent intåg igen, men mars är alldeles uppenbart månaden då man äntligen kan släppa in ljuset i rummen och ägna sig åt kreativa sysselsättningar, såsom skön sömnadskonst!


11 februari 2014

BACH BACH BACH!

Tillkännagivande

Har återupptagit bokbloggandet, men denna gång med ett försök på engelska. För den som känner sig hugad:

http://booksanddetails.wordpress.com/

Jag kommer forsättningsvis att skriva om böcker även här, men Books and Details är att rekommendera om man vill ha tätare uppdateringar om min läsning.

1 februari 2014

Februari

Källa

I februari kan man fortfarande sitta inne i värmen vid en öppen eldstad, och spela lite luta för att hålla sig sysselsatt.

P.S För er som inte kan spela och föredrar att lyssna istället finns här lite musik för ändamålet.

29 januari 2014

Januari

Inser att detta är ett lite sent intåg, men tänker hädanefter ha det varje månad, då jag hittat dom underbaraste 1700-talsillustrationerna för varje månad. Så, här kommer januari:


En månad, enligt bilden, då man med fördel kan sitta inne i fina kläder med en varm filt, läsandes. (Och kanske åka lite skridskor, som det går att se i fönstret).

27 januari 2014

Anne Siems

Det finns så fantastiska konstnärer därute!
Min senaste upptäckt är Anne Siems, utbildad i Berlin och verksam i Seattle.
Här följer ett axplock av hennes verk, men känn er fria att googla vidare, det finns många fler underbara målningar!







21 januari 2014

13 januari 2014

Ett porträtt och en timme Telemann

Marie-Gabrielle Capet, Självporträtt (1783)



Ljudböcker och länktips

Moby-Dick ligger framför mig men jag har ännu inte börjat läsa den, jag har varit fullt upptagen av att tjusas av dess fysiska uppenbarelse. Just den här penguin-utgåvan har nämligen en helt underbar matt yta som det är beroendeframkallande att dra fingrarna över. Det blir inte sämre när man öppnar boken; på omslagets insida är ett fint författarporträtt tryckt, sedan det fina, mjuka, behändiga pappret som sidorna är gjorda av. På sista bladet står alla böcker som penguin hittills gett ut i det här formatet i prydlig orange stil mot vit bakgrund. Åh. Hela boken är så mjuk och just behändig.

Jag har tidigare nämnt The Moby Dick Big Read, som först gav mig lust att läsa boken. Jag lyssnade på Tilda Swintons uppläsning av första kapitlet då det begav sig och bestämde mig sedan snabbt för att läsa boken innan jag fortsatte lyssna på audioversionen. Jag har nämligen försökt lyssna på ljudböcker förut men det har aldrig riktigt fastnat när det handlat om tidigare okända verk. Men så en gång fick jag för mig att lyssna på en av mina favoritböcker, PO Enquists Livläkarens besök i Torsten Wahlunds återgivning och det var en helt underbar upplevelse. För mig ersatte den dock inte den fysiska läsningen, det handlade snarare om ett komplement, eller rättare sagt, en egen, ny dimension av boken. Jag lyssnade även på Agneta Pleijels Drottningens chirurg i Peder Falks uppläsning och även den var en alldeles egen, berikande upplevelse. Men, denna eufori har bara infunnit sig med dessa böcker, alltså böcker jag redan läst. Jag tror jag vill känna till orden sedan tidigare för att våga ge mig åt en upplevelse där de får ett nytt (annat) liv än den de skulle få i mitt huvud.

Så, därför vill jag först läsa Moby-Dick för att sedan fullständigt kunna ge mig hän åt The Moby Dick Big Read, som har verkligen alla förutsättningar att bli en stor upplevelse.

Som avslutning tänkte jag ge lite bloggtips, närmare bestämt två bloggar, som jag fastnat för på senaste tiden: le projet d'amour, en lugn plats med fina reflektioner om litteratur och liv. Och så, things mean a lot, som blivit något av en feel good-blogg för mig, jag älskar de minutiösa, hängivna recensionerna och de har riktat min uppmärksamhet mot åtskilliga fina ungdomsböcker och genreböcker utanför min horisont, som jag med stor sannolikhet skulle ha missat annars. Håll till godo!

12 januari 2014

3x 1800-talsporträtt

Sir David Wilkie (1785–1841), Artist, 1816 by Andrew Geddes (Scottish 1783–1844)

 Miniaturist With His Daughter by Gerard Francois Jean Baptist Isabey

The Amateur Print Collectors (1810) Louis-Leopold Boilly

8 januari 2014

Intåg i det nya året



2014! Redan! Och 2013 som gott så snabbt! Men jag måste säga att det varit ett riktigt trevligt år, med avklarad kandidatexamen under våren, en härlig sommar då jag både fick sommarjobb, kunde fara till Berlin med en vän, samt fick tid till läsning... och hösten, som givit mig framtidshopp i och med påbörjad bibliotekarieutbildning samt roligt extrajobb på ett juridiskt bibliotek. Jag hoppas att det kommande året förlöper lika bra, om inte bättre, och att jag någonstans kommer att kunna ta mig an den aldrig sinande strömmen av böcker jag vill läsa... som vanligt har jag redan nu hamnat med näsan i tre, julklappsboken Nana, Donna Tartts Den lille vännen samt Den store Gatsby (svenska översättningar inköpta pga tillgänglighet i den fysiska bokhandeln kombinerad med min egen lust att läsa dem så snabbt som möjligt), precis lagom tills terminen kommer igång igen...!*
Jag hoppas även på högre närvaro här på bloggen som jag märker varit rekordlåg när jag tittar i arkivet...

Jag har inte riktigt tänkt på att göra en summering av det personliga bokåret, men kan ändå säga att Jonathan Littells De välvilliga nog var den överlägset största läsupplevelsen, och Edith Wharton den trevligaste nya bekantskapen.

Återkommer med musik och fina bilder inom kort, tills dess får ni nöja er med 1700-tals modeplanschen ovan.

* Jag glömde nämna Björn  Runeborgs fina lilla roman Dag, ska citera ur den vid tillfälle.