13 januari 2014

Ljudböcker och länktips

Moby-Dick ligger framför mig men jag har ännu inte börjat läsa den, jag har varit fullt upptagen av att tjusas av dess fysiska uppenbarelse. Just den här penguin-utgåvan har nämligen en helt underbar matt yta som det är beroendeframkallande att dra fingrarna över. Det blir inte sämre när man öppnar boken; på omslagets insida är ett fint författarporträtt tryckt, sedan det fina, mjuka, behändiga pappret som sidorna är gjorda av. På sista bladet står alla böcker som penguin hittills gett ut i det här formatet i prydlig orange stil mot vit bakgrund. Åh. Hela boken är så mjuk och just behändig.

Jag har tidigare nämnt The Moby Dick Big Read, som först gav mig lust att läsa boken. Jag lyssnade på Tilda Swintons uppläsning av första kapitlet då det begav sig och bestämde mig sedan snabbt för att läsa boken innan jag fortsatte lyssna på audioversionen. Jag har nämligen försökt lyssna på ljudböcker förut men det har aldrig riktigt fastnat när det handlat om tidigare okända verk. Men så en gång fick jag för mig att lyssna på en av mina favoritböcker, PO Enquists Livläkarens besök i Torsten Wahlunds återgivning och det var en helt underbar upplevelse. För mig ersatte den dock inte den fysiska läsningen, det handlade snarare om ett komplement, eller rättare sagt, en egen, ny dimension av boken. Jag lyssnade även på Agneta Pleijels Drottningens chirurg i Peder Falks uppläsning och även den var en alldeles egen, berikande upplevelse. Men, denna eufori har bara infunnit sig med dessa böcker, alltså böcker jag redan läst. Jag tror jag vill känna till orden sedan tidigare för att våga ge mig åt en upplevelse där de får ett nytt (annat) liv än den de skulle få i mitt huvud.

Så, därför vill jag först läsa Moby-Dick för att sedan fullständigt kunna ge mig hän åt The Moby Dick Big Read, som har verkligen alla förutsättningar att bli en stor upplevelse.

Som avslutning tänkte jag ge lite bloggtips, närmare bestämt två bloggar, som jag fastnat för på senaste tiden: le projet d'amour, en lugn plats med fina reflektioner om litteratur och liv. Och så, things mean a lot, som blivit något av en feel good-blogg för mig, jag älskar de minutiösa, hängivna recensionerna och de har riktat min uppmärksamhet mot åtskilliga fina ungdomsböcker och genreböcker utanför min horisont, som jag med stor sannolikhet skulle ha missat annars. Håll till godo!

2 kommentarer:

  1. Så lustigt. Jag var så nära att köpa penguinutgåvan av Moby Dick när jag var på akademibokhandeln och sökte lektyr till min sjukhusvistelse! (Lyckligtvis var det en ganska fri avdelning, så länge vi skrev upp hur länge vi skulle vara ute kunde vi i princip komma och gå som vi ville.) Men jag hade redan så mycket att läsa. Dock tror jag att jag kommer införskaffa den inom en snar framtid.

    SvaraRadera
  2. Nämen! Jag har inte läst den än, så kan inte tvärsäkert säga att du ska skaffa den, men den verkar väldigt bra i alla fall :) (och dess status som klassiker kanske inte heller är försumlig)! Jag hoppas att det du hade att läsa underlättade sjukhusvistelsen!

    SvaraRadera