29 januari 2014

Januari

Inser att detta är ett lite sent intåg, men tänker hädanefter ha det varje månad, då jag hittat dom underbaraste 1700-talsillustrationerna för varje månad. Så, här kommer januari:


En månad, enligt bilden, då man med fördel kan sitta inne i fina kläder med en varm filt, läsandes. (Och kanske åka lite skridskor, som det går att se i fönstret).

27 januari 2014

Anne Siems

Det finns så fantastiska konstnärer därute!
Min senaste upptäckt är Anne Siems, utbildad i Berlin och verksam i Seattle.
Här följer ett axplock av hennes verk, men känn er fria att googla vidare, det finns många fler underbara målningar!







21 januari 2014

13 januari 2014

Ett porträtt och en timme Telemann

Marie-Gabrielle Capet, Självporträtt (1783)



Ljudböcker och länktips

Moby-Dick ligger framför mig men jag har ännu inte börjat läsa den, jag har varit fullt upptagen av att tjusas av dess fysiska uppenbarelse. Just den här penguin-utgåvan har nämligen en helt underbar matt yta som det är beroendeframkallande att dra fingrarna över. Det blir inte sämre när man öppnar boken; på omslagets insida är ett fint författarporträtt tryckt, sedan det fina, mjuka, behändiga pappret som sidorna är gjorda av. På sista bladet står alla böcker som penguin hittills gett ut i det här formatet i prydlig orange stil mot vit bakgrund. Åh. Hela boken är så mjuk och just behändig.

Jag har tidigare nämnt The Moby Dick Big Read, som först gav mig lust att läsa boken. Jag lyssnade på Tilda Swintons uppläsning av första kapitlet då det begav sig och bestämde mig sedan snabbt för att läsa boken innan jag fortsatte lyssna på audioversionen. Jag har nämligen försökt lyssna på ljudböcker förut men det har aldrig riktigt fastnat när det handlat om tidigare okända verk. Men så en gång fick jag för mig att lyssna på en av mina favoritböcker, PO Enquists Livläkarens besök i Torsten Wahlunds återgivning och det var en helt underbar upplevelse. För mig ersatte den dock inte den fysiska läsningen, det handlade snarare om ett komplement, eller rättare sagt, en egen, ny dimension av boken. Jag lyssnade även på Agneta Pleijels Drottningens chirurg i Peder Falks uppläsning och även den var en alldeles egen, berikande upplevelse. Men, denna eufori har bara infunnit sig med dessa böcker, alltså böcker jag redan läst. Jag tror jag vill känna till orden sedan tidigare för att våga ge mig åt en upplevelse där de får ett nytt (annat) liv än den de skulle få i mitt huvud.

Så, därför vill jag först läsa Moby-Dick för att sedan fullständigt kunna ge mig hän åt The Moby Dick Big Read, som har verkligen alla förutsättningar att bli en stor upplevelse.

Som avslutning tänkte jag ge lite bloggtips, närmare bestämt två bloggar, som jag fastnat för på senaste tiden: le projet d'amour, en lugn plats med fina reflektioner om litteratur och liv. Och så, things mean a lot, som blivit något av en feel good-blogg för mig, jag älskar de minutiösa, hängivna recensionerna och de har riktat min uppmärksamhet mot åtskilliga fina ungdomsböcker och genreböcker utanför min horisont, som jag med stor sannolikhet skulle ha missat annars. Håll till godo!

12 januari 2014

3x 1800-talsporträtt

Sir David Wilkie (1785–1841), Artist, 1816 by Andrew Geddes (Scottish 1783–1844)

 Miniaturist With His Daughter by Gerard Francois Jean Baptist Isabey

The Amateur Print Collectors (1810) Louis-Leopold Boilly

8 januari 2014

Intåg i det nya året



2014! Redan! Och 2013 som gott så snabbt! Men jag måste säga att det varit ett riktigt trevligt år, med avklarad kandidatexamen under våren, en härlig sommar då jag både fick sommarjobb, kunde fara till Berlin med en vän, samt fick tid till läsning... och hösten, som givit mig framtidshopp i och med påbörjad bibliotekarieutbildning samt roligt extrajobb på ett juridiskt bibliotek. Jag hoppas att det kommande året förlöper lika bra, om inte bättre, och att jag någonstans kommer att kunna ta mig an den aldrig sinande strömmen av böcker jag vill läsa... som vanligt har jag redan nu hamnat med näsan i tre, julklappsboken Nana, Donna Tartts Den lille vännen samt Den store Gatsby (svenska översättningar inköpta pga tillgänglighet i den fysiska bokhandeln kombinerad med min egen lust att läsa dem så snabbt som möjligt), precis lagom tills terminen kommer igång igen...!*
Jag hoppas även på högre närvaro här på bloggen som jag märker varit rekordlåg när jag tittar i arkivet...

Jag har inte riktigt tänkt på att göra en summering av det personliga bokåret, men kan ändå säga att Jonathan Littells De välvilliga nog var den överlägset största läsupplevelsen, och Edith Wharton den trevligaste nya bekantskapen.

Återkommer med musik och fina bilder inom kort, tills dess får ni nöja er med 1700-tals modeplanschen ovan.

* Jag glömde nämna Björn  Runeborgs fina lilla roman Dag, ska citera ur den vid tillfälle.