17 december 2010

Charmed by Daniil Charms

Detta fotografi av Daniil Charms stirrar på mig från omslaget på hans bok. Som om jag förolämpat honom på något sätt. Eller kanske är detta bara en grimas gjord för kameran, i verkligheten brast han upp i ett humoristiskt leende efter att bilden tagits.

Jag rekommenderar er att läsa Brev ur rockärmen för att få ta del av denne härlige författares absurda, roliga brev som han skrev under ett sovjetiskt trettiotal. Hans egenhändigt tecknade självporträtt finns infogade här och var i texten.

"Till Tamara Meyer-Lipavskaja
Kursk, 2 september 1932

Kära Tamara Aleksandrovna,

hur står det till med Er? Aleksandr Ivanovitj läste Ert brev och hulkade direkt. Hur är det egentligen med era njurar? Jag har funderat länge på detta och inte kommit till något vettigt svar. Njurarna tjänar som bekant till att avlägsna skadliga ämnen ur organismen och påminner till formen om bönor. Vad kan väl hända för något med dem? I alla fall inträffade en rolig sak med Er. Vad betyder njurdislokation? Föreställ er för enkelhetens skull att Ni och Valentina Jefimovna är två stycken njurar. Och plötsligt börjar den ena av Er att dislokera sig. Vad betyder det? Absurt. Ta och sätt dit Leonid Saveljevitj, Jakov Semjonovitj eller vem som helst i stället för Valentina Jefimovna - det blir i alla fall en enda röra av alltihop. Jag har skickat mina gratulationer till Valentina Jefimovna. Hurdan hon än är, måste man lyckönska henne.

Daniil Charms"

Fniss.

Jag blir sugen på att läsa mer än brev av denne Charms, eller Daniil Ivanovitj Juvatjov som han egentligen hette. Känner att min Rysslandskärlek börjar blomma upp igen.

Detta får bli mitt sista inlägg innan jag beger mig hem till Åland för jullovet (och för att avsluta en sista hemtentamen, bör tilläggas...).

Läslista inför jullovet:

Två första delarna i serien Fröknarna von Pahlen av Agnes von Krusenstjerna
Ännu talar träden av Calixthe Beyala
Krig och fred av allas vår älskade Tolstoj
Prinsessan de Clèves av Madame de Lafayette
Labyrinths av Jorge Luis Borges
Utrensning av Sofi Oksanen
Petrarcas kärleksdikter

Och nu har jag försökt vara realistisk, bara Tolstoj är nämnvärt tjock så jag borde klara det (de kommande julklappsböckerna har blivit föremål för aktiv förträngning och räknas inte med).

2 kommentarer:

  1. Hjälp vilket foto. :| Man blir nästan lite rädd!
    Brevet var kul, haha! xD

    SvaraRadera