22 februari 2011

Gösta Berlings saga (1924)


Inte trodde  jag att jag någonsin skulle bli så fängslad och gripen av en stumfilm. Att en stumfilm skulle bjuda på sådana storslagna scener och ren filmlycka. Hur det mitt i allt det nästintill parodiska och överdrivna uppstår skönhet och djup. Lars Hanson gör en underbar Gösta Berling och vissa ögonblick med den unga Greta Garbo är värda att dö för...
I ena stunden sitter man och småler åt en extra dramatisk gest, i nästa stund är man hänförd, upptagen i filmen. Matti Byes nykomponerade musik till filmen bör också lovordas, dess sätt att följa filmen och skapa precis rätt stämningar är fantastiskt.

Hur ser livet ut efter Mauritz Stillers Gösta Berlings saga? Man tänker: Mer Lars Hanson, Mer Greta Garbo! Men framförallt: Mer stumfilm!

4 kommentarer:

 1. Åh! Som Garbo-betuttad är det rent av skamligt att gå runt med det tunga ok jag burit runt på sedan jag blev fast i hennes persona 2005; det att inte ännu ha sett "Gösta Berlings saga"! Jag har till och med affischen på väggen! Och med det förakt jag bemöter andra som till exempel bär hårdrocks-tshirts utan att ens kunna en låt av vederbörande band bör jag bemöta mig själv och äntligen se denna (förmodade) pärla till rulle!
  Tack för påminnelsen!

  Förresten. Har du varit inne på nyöppnade fantastiska filmarkivet.se?
  Jag ger dig två filmklipp med stark koppling till ditt inlägg här ovan. I bemärkelsen Selma Lagerlög, Greta Garbo och Matti Bye.

  http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=26&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%2b%26categoryid%3d11%26minyear%3d1890%26maxyear%3d1930

  http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=28&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%2b%26categoryid%3d11%26minyear%3d1890%26maxyear%3d1930

  SvaraRadera
 2. Schniff: Haha, ja, jag kan verkligen bara rekommendera den! För mig är detta första filmen med Garbo, och jag ser fram emot att ta mig igenom hennes filmografi!
  Jo, Filmarkivet har jag kikat på, dock inte sett på klippen du länkar till. Tack för dem! Mycket intressanta!

  Skymning: Ja, det måste du! :)

  SvaraRadera
 3. Det var länge sedan jag kommenterade här, men jag läser alla dina inlägg och gillar, särskilt när du bjuder på musik...Du kanske redan har läst den här rätt lustiga understreckaren om Bachs matvanor..? Annars, håll till godo:

  http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/bach-fyllde-faten-med-hjalp-av-kantaten_5969663.svd

  SvaraRadera