8 mars 2011

Lillian Gish


Tillsammans med Lars Hanson i The Wind (1928)


Stumfilmsstjärna och en av mina absoluta favoriter - en helt fantastisk skådespelerska. Och om ni har chansen så se henne, inte bara i The Wind (1928) utan även i The Scarlet Letter (1926), där hon och Lars Hanson är lysande.


Stillbild ur The Wind (1928)

7 kommentarer:

 1. Jag skulle gärna vilja se henne i något annat än "Nationens födelse" (som jag tyckte var väldigt otäck)- vilka fina bilder du har lagt upp. "The Scarlet Letter" ska jag spana efter.

  SvaraRadera
 2. Hej Ingrid!
  Själv har jag ännu inte riktigt vågat ta mig an Nationens födelse. Den enda anledningen jag kan komma på för att se den är just för att Lillian Gish medverkar. Jag rekommenderar verkligen The Scarlet Letter! Den är en klar favorit bland de stumfilmer jag sett hittills.

  SvaraRadera
 3. Oh så vacker hon är! :D Är ingen stumfilmsfantast, men hon är så vacker att jag nästan skulle kunna se någon. ;)

  SvaraRadera
 4. Visst är hon! Är helt förälskad i henne :)

  Här har du två klipp med henne, ur The Wind (ignorera musiken) och The Scarlet Letter:

  http://www.youtube.com/watch?v=zi2vtXE1nXE


  http://www.youtube.com/watch?v=5lV-1NViS1g

  SvaraRadera
 5. Det här inlägget fick mig att ta hem en drös stumfilmer. Inte bara med Gish, utan en mängd Chaplin också. Scarlet Letter är jag dock inte så sugen på (ännu), jag läste boken ganska nyligen och var väl föga imponerad.

  SvaraRadera
 6. Skymning: Vad kul! :)
  Ah, så boken är inte så bra? I så fall synd, har nämligen blivit sugen på att läsa den efter att ha sett filmen - som verkligen är fantastisk! Absolut värd att se för Lillian Gishs och Lars Hansons skull!

  SvaraRadera
 7. Mja, tycker om Hawthorne men Scarlet Letter känns på sina ställen mest ansträngd och sökt. Däremot är den nog läsvärd -- om än onödigt ordig och ofta pompöst tungrodd. Väldigt typisk för artonhundratalsrealism, dock.

  SvaraRadera