28 januari 2010

Tänk vad bra musik kan göra med film!

Beethovens 7:e symfoni Allegretto, i filmen The Fall (2006)

(Klippet är i något slags högkvalitetsformat, vilket betyder att det kommer att täcka över marginalen till höger och se hemskt fult ut så därför får ni helt enkelt klicka på länken ovan. EDIT: jo, klicka här också för all del!)
Schuberts Piano trio opus 100 i filmen Barry Lyndon (1975)
(1:35 och framåt: Skönhet!)
EDIT: Och så alla scener med Händels Sarabande! Här tillexempel (även den lite omarbetad..). Så, det här får bli sista EDITen, börjar bli ett splittrat inlägg det här...

En något omarbetad version av Henry Purcells begravningsmarsch för drottning Maria av England (Gud vad jobbigt det är att översätta namnen på alla stycken till svenska, jag kan bara de engelska titlarna..), som trots det gjorde stort intryck.

Mozarts mässa i c-moll i den franska tecknade filmen Les Triplettes de Belleville (2003)Och ytterligare ett gott exempel är användandet av Bachs konsert för fyra cembalon (Äh, jag ger upp, här har ni engelska titeln, ursäkta denna tröghet och momentana nonchalans av det svenska språket: Concerto for four harpsichords, BWV 1065) i Dangerous Liaisons (1988) som jag redan tidigare tagit upp.

***
(Jag har annars en hemlig och omöjlig dröm om att en gång få regissera en film OCH bestämma musiken... det skulle vara så perfekt... Jag skulle skapa fantastiska stämningar!)

2 kommentarer:

 1. Låt höra när Du gjort den där omöjliga drömfilmen, jag skulle med glädje se den och njuta av de fantastiska stämningarna!

  Synd att det är just i den scenen i La triplette de Belleville som Mozarts mässa i c-moll är med, jag får verkligen akut ångest av det där fartyget och kan inte njuta något av musiken! Kan i och för sig förstå att mässan ska ha en dylik stämningsförhöjande funktion, men fartyget är å andra sidan otäckt hela tiden, burr, det knyter sig i halsen bara jag tänker på det!

  SvaraRadera
 2. La Bibliofille,

  Ja, om det där drömprojektet någonsin blir verklighet så skall jag givetvis höra av mig! :)

  Vad gäller fartyget så tycker även jag att den är obehaglig, för att inte säga monstruös --- dock kunde inget hejda den endorfinvåg som kom över mig då jag fick höra att man valt ett av mina favoritstycken som bakgrundsmusik!

  SvaraRadera