10 december 2009

Pärlor & Patroner

Egentligen tycker jag inte om serier. Ändå har jag suttit i en dryg timme nu och fnissat åt Loka Kanarps Pärlor & Patroner - 60 historiska kvinnoporträtt. När jag hämtade ut den från biblioteket tänkte jag "Vilken ful bok egentligen". Sedan bläddrade jag i den och såg att det var serier. Då jag läste om den på Dagensbok.com gick det inte riktigt upp för mig att det rörde sig om serier. En kvinna per sida, mycket lättläst. Ibland får man ta del av hela historien från födelse till död, i andra fall presenteras bara de väsentliga dragen i någons liv. Kvinnor som Greta Garbo, Coco Chanel, Mary I, Anne Boleyn, Émilie du Châtelet, George Sands, Artemisia Gentileschi, drottning Kristina, Marie Curie, Ninon de L'Enclos. Sjörövare, politiker, suffragetter, drottningar, forskare, författare, kurtisaner, kloka gummor. Det mesta presenteras kortfattat, lättsamt, humoristisk. Ex. "[Cecilia Vasa] började kapa andra skepp för att få ordning på sin ekonomi". Synnerligen underhållande!
Själva illustrationerna säger jag inte så mycket om. Som sagt är jag inte riktigt någon kännare. Det är säkert avskalat och snyggt och humoristiskt och allt det där. Här uppfyllde de sitt syfte i alla fall.

Nedan följer porträtt av nämnda kvinnor (i nämnd ordning):
1 kommentar:

  1. Det är ju bra att boken är så avskalad och humoristisk på det viset, att då orkar även folk som är ointresserade av böcker/ADHD-barn läsa den. Och jag tycker att det är viktigt att folk får läsa om viktiga och kända kvinnor också! :D

    SvaraRadera