12 december 2009

Uppenbarelse - Tissot, Tissot!

Åå, jag skall sluta ha så mycket fördomar mot modern konst, eller det mesta efter 1800-talet ungefär, jag ser nu att jag absolut inte har någon som helst insikt i ämnet, i inlägget hos Therese idag fick jag till ex se en målning av Johan Patricny (en samtida alltså!), så ja det finns vacker konst idag också!

Och så har jag hittat en ny favoritkonstnär, en 1800-talskonstnär i allra högsta grad till och med, James Tissot, och det där lite kitschiga som brukar smyga sig in i den här tidens kvinnoporträtt finns inte hos honom, det uppskattar jag, jag gillar hans färgvärld också, och så det där lite plastiga, eller hur skall jag säga det, den där solida tonen, som gör att det blir lite fotoaktigt, som jag också har svårt för i många 1800-talsmålningar, det finns inte heller. Men det beror väl just på vad det är för typ av målarfärg... men det vet jag inte heller så mycket om egentligen, jag bara tror att det är så. Jag vet till exempel att Tamara de Lempicka använde massor med oljefärg, för det syns.

Och han (James Tissot) har så bra motiv. Det är så fint alltihop att jag förlåter honom för det där små hundarna han är tvungen att ha med på vissa porträtt.

Men några målningar nu;


Denna, här ovan - jag älskar stämningen! The Passing Storm heter den.


Jag har så mycket mer, men jag får lägga upp dem så småningom, det skulle bli för mycket på en gång annars.

2 kommentarer:

  1. Sv: Nej, jag har faktiskt inte sett den. Vill göra det dock! :)

    SvaraRadera
  2. Gillar den avskalade realismen. Lövverket i den nedersta bilden ter sig mer levande än interiörerna också, mycket bra.

    SvaraRadera